15 sierpnia 2014

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką




Kruche ciasto
z malinami
i budyniową pianką

Forma 20 x 32 cm:

Kruche ciasto:

  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 80 g budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
  • ½ szklanki oleju

Ponadto:

  • 500 g malin (mrożone lub świeże)
  • cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie)
1.   Masło (lub margarynę) wysiekaj z przesianymi suchymi składnikami na stolnicy. Dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto. Gotowe podziel na 2 części – jedną większą, drugą mniejszą (jakieś 60% i 40%). Ciasta zawiń w folię spożywczą i zamroź.
2.   Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyciągnij z zamrażalnika i zetrzyj je do formy na tarce o grubych oczkach. Ciasto rozłóż równomiernie, przyklepując je lekko.
3.   Ciasto podpiecz w 180 st. przez ok. 25 minut, aż się lekko zarumieni. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.
4.   Po wychłodnięciu podpieczonego spodu ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier z cukrem wanilinowym. Cały czas ubijając dodaj budyń (ma się dobrze rozpuścić). Pod koniec, ciągle miksując dodaj pomału olej i zmiksuj całość do połączenia.
5.   Na chłodny spód wyłóż pianę z budyniem, wyrównaj. Na pianę powykładaj blisko siebie maliny (otworkami do góry). Maliny lekko wciśnij w pianę. Na owoce zetrzyj na tarce resztę zamrożonego ciasta (tą mniejszą).
6.   Całość piecz przez ok. 50 - 60 minut  (lub więcej, jeśli maliny są mrożone) w 180 st. Gotowe wystudź i oprósz cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przepis z mojewypieki.com

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...