Kruche ciasto
z malinami
i budyniową pianką
Forma 20 x 32 cm:
Kruche ciasto:
Budyniowa pianka:
Ponadto:
|
1.
Masło (lub margarynę) wysiekaj z przesianymi suchymi
składnikami na stolnicy. Dodaj żółtka i szybko wyrób ciasto. Gotowe podziel
na 2 części – jedną większą, drugą mniejszą (jakieś 60% i 40%). Ciasta zawiń
w folię spożywczą i zamroź.
2.
Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Większą część ciasta wyciągnij z zamrażalnika i zetrzyj je do formy na tarce
o grubych oczkach. Ciasto rozłóż równomiernie, przyklepując je lekko.
3.
Ciasto podpiecz w 180 st. przez ok. 25 minut, aż się
lekko zarumieni. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.
4.
Po wychłodnięciu podpieczonego spodu ubij białka na
sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier z cukrem
wanilinowym. Cały czas ubijając dodaj budyń (ma się dobrze rozpuścić). Pod
koniec, ciągle miksując dodaj pomału olej i zmiksuj całość do połączenia.
5.
Na chłodny spód wyłóż pianę z budyniem, wyrównaj. Na
pianę powykładaj blisko siebie maliny (otworkami do góry). Maliny lekko
wciśnij w pianę. Na owoce zetrzyj na tarce resztę zamrożonego ciasta (tą
mniejszą).
6.
Całość piecz przez ok. 50 - 60 minut (lub więcej, jeśli maliny są mrożone) w 180
st. Gotowe wystudź i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego :)
|
Przepis z mojewypieki.com
Wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńZachwycające zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńMuszę takie zrobić! Już zapomniałam jak smakuje budyń:P
OdpowiedzUsuń