Ciasto w stylu amerykańskim, takim jakie można zobaczyć we wszystkich filmach z tego właśnie kraju. Kiedy przepis znalazłem na jednym z blogów to strasznie zachciałem mieć kawałek tego ciasta. Pierwszy raz do kruchego ciasta dodawałem skórkę z cytryny. Jest ona także w nadzieniu, co sprawia, że szarlotka ma cytrusową nutkę. Jest bardzo dobra, idealna na sezon jabłkowy. Kratka z kruchego ciasta dodaje jej szyku, więc jeśli przyniesiecie taką szarlotką na piknik z najbliższymi, to na pewno każdy będzie nią oczarowany.
W oryginalnym przepisie nie ma wzmianki o podpiekaniu spodu, tylko od razu całe ciasto do piekarnika. Tak właśnie zrobiłem ja. Polecam jednak podpiec najpierw spód (co zamieściłem już w przepisie poniżej), ponieważ podczas pieczenia jabłka "namaczają" kruchy spód, więc później trudno jest, żeby on się dobrze wypiekł. Ja ciasto polecam. I pamiętajcie, jeśli jabłka to tylko te polskie !
Amerykańska Szarlotka
Tortownica 26cm:
Kruche ciasto:
Nadzienie jabłkowe:
Ponadto:
|
1.
Na stolicę przesiej mąkę, sól i cukier. Dodaj
margarynę (lub masło) i wysiekaj całość. Dodaj żółtka, wodę i skórkę z cytryny. Zagnieć
szybko ciasto. Gotowe podziel na 2 części, owiń je folią spożywczą i wsadź do
lodówki na ok. 30 minut.
2.
W tym czasie obierz jabłka ze skórki i wytnij
gniazda nasienne. Obrane jabłka pokrój na cienkie paski.
3.
Pokrojone jabłka wymieszaj z cukrem, mąką, cynamonem,
gałką i skórką z cytryny.
4.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy (jedną
część). Wylep ciastem wysmarowaną masłem tortownicę – dno i brzegi.
5.
Ciasto wstępnie podpiecz w 180 st. przez ok. 15
minut, aż się zarumieni. Gotowe odstaw do częściowego wystygnięcia.
6.
Na ciasto wyłóż przygotowane jabłka, tak, aby na
środku była lekka „górka”, ponieważ jabłka podczas pieczenia się kurczą i
ciasto wtedy będzie równe.
7.
Drugą część ciasta rozwałkuj i powykrawaj z niego
paski o szerokości ok.3 cm. Zakryj nimi jabłka tworząc z nich kratkę.
Dociśnij ciasto na krawędziach formy.
8.
Gotowe ciasto posmaruj na wierzchu rozbełtanym
jajkiem. Piecz w 180 st, przez ok. 60 minut, aż ciasto z wierzchu się
zarumieni, a jabłka dobrze zmiękną.
Smacznego !
|
Przepis ze strony madameedith.blogspot.com
Zapraszam do akcji
OdpowiedzUsuńhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka
Uwielbiam szarlotkę, mniam już czuję ten zapach :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.
Pycha przepis! Dziękuję za udział w akcji "jabłka wolności" :)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wygląda taka szarlotka wypchana jabłkami :)
OdpowiedzUsuń47 year-old Sales Representative Isabella Newhouse, hailing from Brandon enjoys watching movies like Pericles on 31st Street and Sailing. Took a trip to Teide National Park and drives a Eldorado. Polecane do przeczytania
OdpowiedzUsuń