Jeśli chodzi o dzisiejsze ciasto :) Lubię takie ciasta, które są większą wersją jakiegoś batonika. Czy chodzi o 3 bita czy właśnie o mleczną kanapkę. Wiem wtedy, że ciasto będzie smaczne, bo są to moje ulubione batoniki. Mleczną kanapkę jadłem już dawno. Ciasto przypomniało mi świetny smak tego batonika. Dwa blaty czekoladowe przełożone maślano mleczną masą. Całość jest oblana czekoladą. Ciasto na pewno jest bardzo kaloryczne, ale raz na jakiś czas nic nam się nie stanie jak je zjemy :) Polecam szczególnie fanom tego batonika.
CIASTO
MLECZNA KANAPKA
Forma 21 x 37cm:
Biszkopt:
Masa mleczna:
Polewa czekoladowa:
|
Biszkopt:
1.
Mąki przesiej z proszkiem i kakao do miski.
Wymieszaj.
2.
Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec
cukier. Cały czas miksując dodaj żółtka, potem olej. Zmiksuj całość. Do masy
dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
3.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i
wyrównaj. Piecz ok. 25 minut w 170 st, aż patyczek wsadzony w ciasto będzie
suchy.
4.
Gotowe ciasto wystudź. Chłodne przekrój wzdłuż na
dwie części.
Masa mleczna:
5.
Mleko zwykłe zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym.
Odstaw do wystygnięcia.
6.
Mleko w proszku przesiej do miski.
7.
Masło utrzyj na gładką masę. Cały czas ucierając,
dodaj do niego powoli wystudzone mleko. Dodaj przesiane mleko w proszku i
ucieraj masę, aż będzie gładka.
8.
Przełóż biszkopt masą.
Polewa czekoladowa:
9. Rozpuść masło
z czekoladą w kąpieli wodnej (ustaw miskę ze składnikami nad garnkiem z
gotującą się wodą; miska nie może dotykać wody w garnku). Lekko wystudzoną i gęstniejącą polewą polej
ciasto. Wyrównaj. Ciasto schłodź w lodówce.
Smacznego :)
|
Przepis z mojewypieki.com
Mi się ciasta z owocami jeszcze nie znudziły; wręcz przeciwnie, nie mogę się nimi nacieszyć :)
OdpowiedzUsuńAle Twoja mleczna kanapka też kusi ogromnie... :)
wpraszam się na kawałek albo na dwa od razu! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :) !
Usuń