4 sierpnia 2014

Ciasto mleczna kanapka

Przyznam bez bicia, że trochę znudziły mi się już ciasta z owocami. Wiem, że jest lato - sezon owocowy, ale ja zdecydowanie preferuję te słodkie ciasta z przeróżnymi kremami i polewami (co nie oznacza, że tych owocowych nie lubię). Nie znaczy to jednak, że koniec z ciastami owocowymi na blogu. O nie ! Po prostu przez najbliższe dni kilka przepisów będzie bez owocowych wariacji. Jestem pewien, że te przepisy też Wam przypadną do gustu.

Jeśli chodzi o dzisiejsze ciasto :) Lubię takie ciasta, które są większą wersją jakiegoś batonika. Czy chodzi o 3 bita czy właśnie o mleczną kanapkę. Wiem wtedy, że ciasto będzie smaczne, bo są to moje ulubione batoniki. Mleczną kanapkę jadłem już dawno. Ciasto przypomniało mi świetny smak tego batonika. Dwa blaty czekoladowe przełożone maślano mleczną masą. Całość jest oblana czekoladą. Ciasto na pewno jest bardzo kaloryczne, ale raz na jakiś czas nic nam się nie stanie jak je zjemy :) Polecam szczególnie fanom tego batonika.




CIASTO

MLECZNA KANAPKA
Forma 21 x 37cm:

Biszkopt:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju

Masa mleczna:

  • ½ szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 16 g (1 małe opakowanie) cukru wanilinowego
  • 350 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady (gorzka lub mleczna)
  • 70 g masła
Biszkopt:

1.   Mąki przesiej z proszkiem i kakao do miski. Wymieszaj.
2.   Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier. Cały czas miksując dodaj żółtka, potem olej. Zmiksuj całość. Do masy dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
3.   Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj. Piecz ok. 25 minut w 170 st, aż patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy.
4.   Gotowe ciasto wystudź. Chłodne przekrój wzdłuż na dwie części.

Masa mleczna:

5.   Mleko zwykłe zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Odstaw do wystygnięcia.
6.   Mleko w proszku przesiej do miski.
7.   Masło utrzyj na gładką masę. Cały czas ucierając, dodaj do niego powoli wystudzone mleko. Dodaj przesiane mleko w proszku i ucieraj masę, aż będzie gładka.
8.   Przełóż biszkopt masą.

Polewa czekoladowa:

9.   Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej (ustaw miskę ze składnikami nad garnkiem z gotującą się wodą; miska nie może dotykać wody w garnku).  Lekko wystudzoną i gęstniejącą polewą polej ciasto. Wyrównaj. Ciasto schłodź w lodówce.

Smacznego :)

Przepis z mojewypieki.com

3 komentarze:

  1. Mi się ciasta z owocami jeszcze nie znudziły; wręcz przeciwnie, nie mogę się nimi nacieszyć :)
    Ale Twoja mleczna kanapka też kusi ogromnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wpraszam się na kawałek albo na dwa od razu! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...