Francuskie ze
śliwkami
Ok. 20 ciasteczek:
Ciasto francuskie:
Ponadto:
|
Ciasto:
1.
Przesiej mąkę, dodaj sól, wodę i ocet. Zagnieć
ciasto. Jeśli będzie zbyt mokre podsyp lekko mąką, jeśli zbyt suche dodaj
małą ilość wody. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wsadź
do lodówki na 30 minut.
2.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na kwadrat o boku
ok. 20 cm. Na środek ciasta wyłóż pokrojone w małe kawałki masło. Ciasto złóż
jak kopertę zlepiając boki (aby masło podczas wałkowania nie uciekało) i schłodź przez 15 min.
3.
Po słodzeniu rozwałkuj ciasto z masłem w środku na
prostokąt o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Prostokąt złóż na trzy (jak list –
górna część na środek, potem dolna na górną), rozwałkuj, znowu złóż i schłodź
w lodówce przez 15 minut. Czynność tą powtórz jeszcze 3 razy.
Wykonanie ciasteczek:
4.
Gotowe ciasto francuskie wyjmij z lodówki i
rozwałkuj na stolnicy. Ciasto nie powinno być bardzo grube.
5.
Z ciasta powycinaj kwadraty o dowolnej wielkości (u
mnie o boku ok. 6-7 cm). Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Każdy kwadrat posmaruj wymieszanym żółtkiem z wodą.
6.
Śliwki pozbaw pestek i pokrój je na połowy lub
ćwiartki. Ułóż je na kwadratach. Ciasteczka posyp cukrem (ok. 1 łyżeczka na
jedno ciastko – można więcej). Kwadraty opcjonalnie można posypać migdałami
lub kruszonką.
7.
Piecz w 180 st. przez ok. 30 – 40 minut, do momentu,
aż ciastka się dobrze zarumienią.
Smacznego :)
|
Przepis pochodzi z whiteplate.com
ja też nigdy nie przechodzę obojętnie obok targu z owocami :) a takie ciacho to chętnie bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie puszyste :)
OdpowiedzUsuń