PS: Jutro na blogu opublikuję konkurs organizowany razem z marką party-party. Śledźcie mojego facebooka jeśli chcecie być na bieżąco z nowościami :) Cieplutko zapraszam !
Najlepsze
jagodzianki
z kruszonką
Na 16/18 jagodzianek: 
Ciasto: 
 
Nadzienie: 
 
Kruszonka: 
  | 
  
1.  
  Drożdże wymieszaj dobrze z ciepłym mlekiem i odstaw
  je na 15 minut pod przykryciem. Do dużej miski przesiej mąkę. Stop masło. 
2.  
  Do mąki dodaj drożdże, cukier, sól i 2 jajka.
  Wymieszaj całość. Dołóż pozostałe jajka i stopione masło (może być lekko
  ciepłe). Wyrób ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto do
  wyrośnięcia w ciepłe miejsce na niecałą godzinę. 
3.  
  Jagody umyj i osusz. 
  Wymieszaj je z cukrem i mąką ziemniaczaną. 
4.  
  Od wyrośniętego ciasta oderwij kawałek i uformuj go
  w średniej wielkości kulkę. Kulkę spłaszcz i rozciągnij ją delikatnie palcami, aż
  powstanie średni placuszek zakrywający większość Twojej dłoni. Na ciasto
  wyłóż łyżkę jagód i zlep boki. Zrób tak z resztą ciasta w misce. 
5.  
  Gotowe bułeczki ułóż łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem
  do pieczenia i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. 
6.  
  Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj
  zimne masło i posiekaj całość. Palcami rozetrzyj masło, tak, aby połączyło
  się i utworzyło kruszonkę. Gotową kruszonką posyp obficie drożdżówki. 
7.  
  Wyrośnięte jagodzianki piecz w 180 st. przez ok. 20
  minut, aż będą miały złoty kolor. Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź. 
Smacznego :] 
 | 
 



piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńAch, jakie apetyczne jagodzianki! Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyrosły :) W sam raz na śniadanie!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)