PĄCZKI
Ok. 30 sztuk: 
 
Ponadto: 
  | 
  
1.  
  Mleko podgrzej lekko, aż będzie ciepłe (nie gorące).
  Drożdże rozpuść w mleku z cukrem. 
2.  
  Do miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą, drożdżami,
  żółtkami, jajkiem i alkoholem. Wyrób ciasto dodając pod koniec roztopione
  masło. Ciasto ma być gładkie i miękkie. 
3.  
  Wyrobione ciasto uformuj w kulę i wsadź je do
  oprószonej mąką miski. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi
  swoją objętość (1-1,5 h) 
4.  
  Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze przez chwilę. Od
  ciasta oderwij kawałek i uformuj z niego krążek. Na uformowaną część ciasta
  wyłóż ok. łyżeczkę powideł i uformuj pączka. Zrób tak z resztą ciasta.
  Uformowane pączki odstaw do wyrośnięcia (na stolnicy oprószonej mąką i pod
  przykryciem).  
5.  
  Gotowe pączki usmaż w głębokim tłuszczu z obu stron (temp.
  tłuszczu powinna wynosić ok. 175 st.). Pączki powinny unosić się na
  powierzchni tłuszczu i lekko się zbrązowieć i utworzyć białą obręcz (jeśli
  szybko ciemnieją to możliwe, że temp. jest za wysoka, wtedy trzeba zmniejszyć
  moc palnika). 
6.  
  Usmażone pączki osącz na papierowym ręczniku z
  tłuszczu. Posyp obficie cukrem pudrem. 
Smacznego :) 
 | 
 




Cudne!
OdpowiedzUsuńPodziwiam, że w tym upale chciało Ci się pączki smażyć :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :)