Galette ze śliwkami
Okrągłe ciasto ok. 26 cm
  średnicy. 
Kruche ciasto: 
 
Środek: 
 
 
Ponadto: 
  | 
  
1.  
  Przesianą mąkę z solą wysiekaj z masłem na stolnicy.
  Dodaj cukier i cynamon oraz powoli wodę (wody dodaj tyle, aby ciasto nie było
  zbyt lepiące się, ani zbyt suche – u mnie ok. 8 łyżek). Zagnieć całość w
  ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na kilkadziesiąt
  minut. 
2.  
  Umyte śliwki wypestkuj i przekrój na połowy. Łyżkę
  mąki wymieszaj razem z dwoma łyżkami cukru i pół łyżeczki cynamonu. 
3.  
  Schłodzone ciasto wyłóż na lekko obsypany mąką
  papier do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na dość duży i cienki okrąg. Pośrodku
  odrysuj (ja przycisnąłem talerz do ciasta, aby zostawił ślad) okrąg o
  średnicy ok. 24 cm, tak by wokół zostało jeszcze trochę ciasta. 
4.  
  Wymieszaną mąkę z cukrem i cynamonem wysyp
  równomiernie na odrysowany okrąg. Na tym poukładaj śliwki skórką do dołu,
  cały czas trzymając się kształtu odrysowanego koła. 
5.  
  Śliwki posyp 1 łyżeczka cynamonu. Owoce przykryj częściowo
  ciastem, które zostało poza odrysowanym okręgiem, w miarę zlepiając je ze
  sobą. 
6.  
  Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj nim kruche ciasto,
  a następnie obsyp je dwoma łyżkami cukru. 
7.  
  Ciasto piecz w 180 st. przez ok. 80 minut (lub
  dłużej), aż ciasto się zarumieni, a śliwki wypieką. 
Smacznego ! 
 | 
 
Przepis na ciasto pitupituslowfood.pl

.jpg)
.jpg)
Wygląda pysznie! Najbardziej lubię jeść brzegi takiej tarty;)
OdpowiedzUsuńHaha , dokładnie ja też, ponieważ są posypane cukrem i są takie kruchutkie :)
Usuń
OdpowiedzUsuńpiękne jesienne galette - pozdrawiam :-)
Wygląda wspaniale, tak domowo :)
OdpowiedzUsuń