Krem
cytrynowy
LEMON CURD
Na średniej wielkości słoik kremu (ok. 1½ szklanki): 
  | 
  
1.  
  W garnuszku roztrzep jaja, żółtka i cukier, aż się
  połączą (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej). 
2.  
  Garnuszek postaw na palniku o małej mocy i mieszając
  podgrzewaj całość. 
3.  
  Dodaj masło, skórkę i sok z cytryn. Cały czas
  mieszając podgrzewaj, aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Ma powstać gładki
  krem. 
4.  
  Gotowy budyń przecedź przez sitko, aby pozbyć się
  ewentualnych grudek. Do przecedzonego curdu dodaj pozostałą na sitku skórkę
  cytrynową i wymieszaj. 
5.  
  Krem przelej do wyparzonego słoiczka i szczelnie
  zamknij. Wsadź do lodówki. Początkowo krem będzie nieco leisty, ale po dobrym
  schłodzeniu w lodówce (przynajmniej na noc) zgęstnieje. Curd można
  przechowywać w lodówce do 2 tygodni. 
Smacznego C: 
 | 
 


bardzo lubię ten krem, świetnie nadaje się do letnich deserów:)
OdpowiedzUsuń