Ciasto ze śliwkami
i waniliową kruszonką
| 
   
Tortownica 26cm: 
Biszkopt: 
 
Kruszonka: 
 
Ponadto: 
  | 
  
  
   
1.   Margarynę
  stop, ostudź. Jajka zmiksuj z cukrem (lub porządnie wymieszaj za pomocą rózgi
  kuchennej). 
2.   Do jajek
  dodaj przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Wlej margarynę i
  wymieszaj całość. 
3.   Ciasto wlej
  do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłem samo dno)
  tortownicy. 
4.   Umyte i
  wypestkowane śliwki poukładaj równo na cieście skórką do dołu. Środek ciasta
  posyp migdałami. 
5.   Aby zrobić
  kruszonkę rozetrzyj palcami margarynę z mąką, cukrem i cukrem wanilinowym,
  tak aby się wszystko połączyło i powstała kruszonka. 
6.   Gotową
  kruszonką obsyp ciasto dookoła. 
7.   W oryginalnym
  przepisie jest napisane, aby piec ciasto w 180 st, przez 45 minut. U mnie
  ciasto piekło się prawie dwa razy dłużej. 
Smacznego :) 
 | 
 
Przepis pochodzi z sierpniowego numeru "Chwila dla Ciebie"



.jpg)
to ciasto musiało pięknie pachnieć! uwielbiam takie jesienne połączenia :)
OdpowiedzUsuńJestem zdecydowanie na Tak, dla takiego ciasta:-)
OdpowiedzUsuń