śmietankowe 
ciasto ze śliwkami
| 
   
Forma 20 x 32cm: 
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  | 
  
   
1.  
  W garnuszku podgrzej masło z mlekiem, aż się
  całkowicie rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia. W osobnej misce
  wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem i sodą. 
2.  
  W miseczce roztrzep jaja za pomocą rózgi kuchennej
  (nie polecam mikserem, bo może wyjść zakalec). Dodaj śmietanę, cukier zwykły
  i wanilinowy i wymieszaj całość do połączenia. 
3.  
  Na przemian dodawaj mąkę z sodą i proszkiem oraz
  ciepłe masło z mlekiem, cały czas mieszając rózgą do połączenia się
  składników. 
4.  
  Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  Do formy wylej gotowe ciasto i wyrównaj wierzch. Śliwki wypestkuj i podziel
  na połowy. Ułóż je skórką do dołu na cieście, jedna przy drugiej. 
5.  
  Piecz w 175 st. przez ok. 60 min lub dłużej, aż
  patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego :] 
 | 
 
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
.jpg)


prezentuje się mega delikatnie, a takie właśnie lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega, mega mega apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńCudownie puchate :) Mam ochotę na takie :)
OdpowiedzUsuńOoo. jeden z niewielu blogów kulinarnych, gdzie facet gotuje. I to jak. Ciasto wygląda fenomenalnie. Pokusiłabym się o niejeden kawałek. Super przepis. Pozdrawiam, zapraszam do mnie www.megly.pl i życzę powodzenia w blogowaniu.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Na szczęście tych męskich blogerów jest coraz więcej :) Na pewno będę zaglądał do Pani, pozdrawiam :)
UsuńPiękne Ci wyszło :) Też patrzyłam na nie na moich wypiekach, ale tyle komentarzy, że wychodzi z zakalcem, że się podałam i nie upiekłam. Jednak jak widać może wyjść puszyste. :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mimo tych wszystkich opowiadań o zakalcach nie wolno się poddawać. U mnie to działa :P
Usuń