31 sierpnia 2014

Śmietankowe ciasto ze śliwkami

Nie mogę w to uwierzyć, że wakacje zleciały tak szybko. Najchętniej przedłużyłbym sobie wolny czas o jeszcze jeden miesiąc (lub dwa :P). Ostatni tydzień spędziłem w otoczeniu ciast ze śliwkami :) Dzisiejsze ciasto jest bardzo smacznym biszkoptem na bazie kwaśnej śmietany oraz dużej ilości śliwek. Mi po ostatnim galette nie zostało zbyt wiele owoców, ale było ich na tyle dużo, że coś się z nich udało zrobić. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Może stać kilka dobrych dni, a nie straci na swojej świeżości. Mi nie udało się tego sprawdzić, bo ciasto zaraz po upieczeniu zostało w większości zjedzone i nie stało zbyt długo w spiżarni. Bardzo polecam, szczególnie do popołudniowej kawy :)



śmietankowe
ciasto ze śliwkami
Forma 20 x 32cm:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 200 g (1 kostka) masła
  • 125 ml (1/2 szklanki) mleka
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ok. 700 g śliwek (użyłem ok. 500 g)
1.   W garnuszku podgrzej masło z mlekiem, aż się całkowicie rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem i sodą.
2.   W miseczce roztrzep jaja za pomocą rózgi kuchennej (nie polecam mikserem, bo może wyjść zakalec). Dodaj śmietanę, cukier zwykły i wanilinowy i wymieszaj całość do połączenia.
3.   Na przemian dodawaj mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem, cały czas mieszając rózgą do połączenia się składników.
4.   Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wylej gotowe ciasto i wyrównaj wierzch. Śliwki wypestkuj i podziel na połowy. Ułóż je skórką do dołu na cieście, jedna przy drugiej.
5.   Piecz w 175 st. przez ok. 60 min lub dłużej, aż patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Smacznego :]

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

7 komentarzy:

  1. prezentuje się mega delikatnie, a takie właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega, mega mega apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie puchate :) Mam ochotę na takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo. jeden z niewielu blogów kulinarnych, gdzie facet gotuje. I to jak. Ciasto wygląda fenomenalnie. Pokusiłabym się o niejeden kawałek. Super przepis. Pozdrawiam, zapraszam do mnie www.megly.pl i życzę powodzenia w blogowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Na szczęście tych męskich blogerów jest coraz więcej :) Na pewno będę zaglądał do Pani, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Piękne Ci wyszło :) Też patrzyłam na nie na moich wypiekach, ale tyle komentarzy, że wychodzi z zakalcem, że się podałam i nie upiekłam. Jednak jak widać może wyjść puszyste. :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mimo tych wszystkich opowiadań o zakalcach nie wolno się poddawać. U mnie to działa :P

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...