Jeśli ostatnie ciasto cytrynowe przypadło Wam do gustu, to ten przepis zapewniam, że również polubicie. Ciasto cytrynowo-kokosowe z tego przepisu jest bardzo łatwe, nie wymaga brudzenia dużej ilości naczyń, bo robi się je w jednej misce. Wystarczy wymieszać ze sobą suche składniki, dodać mokre, wymieszać wszystko dokładnie i voilà. Ciasto nie wychodzi duże, jest takie w sam raz na popołudniową herbatkę z przyjaciółmi :) Ciasto jest wilgotne, i bardzo cytrynowe, w przeciwieństwie do poprzedniego, w tym jest sok z całej cytryny. No i oczywiście kokosy, które świetnie smakują w cieście. Zachęcam do zrobienia tego ciasta, szczególnie tych, którzy dopiero zaczynają coś robić w swojej kuchni i szukają czegoś prostego.
Ciasto cytrynowo-kokosowe
 
  
Tortownica 21cm: 
  
- 155 g mąki pszennej
 
- 20 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
- 155 g cukru pudru
 
- 50 g wiórek kokosowych
 
- 155 g masła, stopionego
 
- 3 jaja
 
- skórka i sok z 1 cytryny
 
 
 | 
  
1.  
  Nagrzej piekarnik do temp. 180 st. Formę wysmaruj
  masłem i wyłóż papierem do pieczenia. 
2.  
  Do miski przesiej mąki, proszek, cukier puder i
  dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj. 
3.  
  Dodaj stopione masło, jajka i sok ze skórką
  cytrynową. Wymieszaj dokładnie całość (można mikserem, ale nie trzeba). 
4.  
  Masę wyłóż do formy, wyrównaj. Ciasto piecz przez
  ok. 35 – 40 minut, aż patyczek wsadzony w ciasto będzie suchy. 
  
Smacznego ! 
 | 
 
 
Przepis ze strony madefromscratch.co.nz
 
przekonałeś mnie tym nie brudzeniem naczyń (:
OdpowiedzUsuńa tak poważnie, to duet cytryna-kokos wydaje się być bardzo smaczny :)
Wygląda cudnie - takie mięciutkie, żółciutkie i puchate :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dokładnie takie jest :) !
Usuń